26 dec. 2010
Prima internare la pediatrie
De asemenea, nu de putine ori, cine s-a dus cu copilul pentru o boala, s-a reintors pentru tratarea altei boli pe care a contactat-o la prima spitalizare. Asa ca cel mai bine, daca puteti, optati pentru o rezerva.
La spitalul Elias, unde am fost, rezerva costa 150 ron pe noapte. Chiar si in conditiile acestea, eu mi-am luat si masuri de precautie suplimentare. Adica, pe langa pampersi, schimburi eu si copil, prosoape, babetica, hartie igienica, olita, servetele, lapte, cereale, biberoane, detergent si perie pt biberon, sapun, periute de dinti, stuff-uri pt ingrijirea fetei mamei, vigantol am mai luat si o solutie si servetele antibacteriene, precum si lenjerie de pat pt copil si fata de perna pt mine.
Char daca e rezerva, la insuficienta de personal si de buget, nu stiu daca sta cineva sa ia la dezinfectat fiecare toc sau dulap in parte, orice colt unde pune fata mana.
In rest, mi s-a parut super ok, am avut baia proprie, unde ca parinte nu ai unde sa faci un dus. A ramas tati la spital, intr-o zi de sambata, ca sa pot merge si eu pana acasa.
Este bine si pentru faptul ca fiind singuri, nu ne deranja nimeni si puteam culca fata atunci cand ii era somn. Uneori ne mai era de folos si televizorul, caci nu prea puteam iesi afara. Incercam si sa micsorez riscul de a se intalni cu alti copii internati, pentru a o feri de alte boli.
Bafta mea, in alt fel, a fost ca de la maternitate, eu plecasem cu o dermatita, de aceea am solicitat o fata de perna de acasa, doar ca nu-mi venise in minte de cand am plecat de acasa. In prima dimineatza m-am trezit deja cu bubitele pe fata, norocul meu ca imi luasem cu mine o crema pt dermatita (atoderm de la bioderma), o crema pt dermatita severa. In 2-3 zile mi-a trecut ;)
Bagajul a fost destul de mare... dar important este faptul ca fetita s-a facut bine ;) Copilul nostru merita tot efortul si confortul ;)
22 dec. 2010
Copilul intreaba ce inseamna virgin:D
Sa mai si radem ;)
Sarbatori fericite!
15 dec. 2010
Despre Parizaki Ifantis
Erisobat de Na (E316) sau erithorbat de sodiu este un antioxidant artificial care determina stabilizarea culorii. Se foloseste la congelarea si ambalarea preparatrelor din carne. Nu se recomanda consumul ( sursa Dictionar Romedic E316)
Glutamat de Na (E621) nu este recomandat copiilor, batranilor si femielor insarcinate. Este neurotoxic, mai multe cititi pe Dictionar Romedic E621
Nitrit de Na (E250) colorant indirect pentru carne, nu se recomanda consumul frecvent. Creste riscul de cancer. Mai multe efecte Dictionar Romedic E6250
Carmin (E120) - colorant ce nu se recomanda copiilor hiperactivi fiind alergenic, provoaca eruptii cutanate, rinite, astm. mai multe cititi pe Dictionar Romedic E120 carmin
13 dec. 2010
Sa mai radem: d-ale copiilor sau rabdarea se invata
-Doamna, dal sunt puse invels…
Intr-adevar, erau puse gresit…
Nu a fost cu nimic mai usor sa ii scoata cizmulitele decat sa i le puna, totusi a reusit sa isi pastreze calmul pana cand cizmulitele au fost iar incaltate, tot cu sudoare pe frunte, dar de data aceasta asa cum trebuia. Insa atunci baietelul a zis:
-Cizmulitele astea nu sunt ale mele !!!
In loc sa tipe la el “De ce nu mi-ai spus?”, educatoarea si-a muscat buza si inca o data s-a chinuit sã il descalte. Cand s-a terminat chinul descaltatului, baietelul i-a spus:
-Sunt cizmulitele flatelui meu. Mama mi-a zis sa le incalt pe astea azi.
Acum ea nu mai stia ce sa faca… Sa planga sau sa rada? A reusit totusi sa stranga suficienta rabdare pentru a se lupta din nou cu cizmulitele.
Cand, in sfarsit, l-a incaltat, inainte de a-l trimite afara la joaca, l-a intrebat:
-Si acum, unde iti sunt manusile? Trebuie sa ti le pun in maini ca sa poti pleca afara!
-Le-am bagat in cizmulite ca sa nu le pield…
6 dec. 2010
Indemnizatia si concediu pentru cresterea copilului se schimba pentru mamele care vor naste din 2011
Indemnizatia ramane de 85%. Parintii au posibilitatea de a ramane in concediu fara salariu sau daca se intorc la serviciu vor primi o prima de 500 de lei.
mai multe detalii pe http://www.stiridecluj.ro/national/concediul-maternal-se-reduce-la-1-an-din-2011-vezi-ce-a-declarat-emil-boc
3 dec. 2010
Piure de mere si dovleac la cuptor
- 1 felie de dovleac american
- 1 gutuie
- morcov
toate se spala bine, si se curata de coaja si seminte. Se pun la cuptor pt 45 de minute la 200 gr C. Merele se tin mai putin: 30-35 min. Morcovul se acopera si se adauga putina apa, pentru a se inmuia.
Dupa racire se dau prin razatoare (ori se toaca marunt) sau se paseaza. Se poate servi si cu branza dulce (cazul tocat/razuit) sau cu biscuiti (cazul pasat).
Pofta buna;)
Orez cu legume, la cuptor
- cateva pastai de fasole verde (proaspata sau congelata)
- 1 dovlecel mititel,
- 1 morcov mediu spre mic
- 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
- 1 lingura de ulei masline
- 1 sare, nucsoara
Orezul si fasolea se pun in apa cu sare si se mai lasa 10 min dupa ce apa a inceput sa clocoteasca. Intre timp se da prin razatoarea mare sau se toaca dovlecelul, iar usturoiul si morcovul se dau prin razatoarea fina. Toate alimentele se amesteca, inclusiv cu putina apa (4-5 linguri) in care a fiert orezul, cu 1 lingura de ulei de masline si se adauga dupa gust sare si nucsoara. Se pune acoperit in cuptorul incins (200 gr C) si se lasa 30 de minute.
Se poate servi ca atare sau cu smantana. Banuiesc ca ar putea merge sa se adauge, inainte de a pune la cuptor, si o mana de patrunjel proaspat.
Chiftelute de carne pentru copii, gatite sanatos
- un cartof mediu
- un morcov mediu spre mic
- o ceapa mica
- 2 oua de prepelita sau juma ou gaina
- 1-2 catei usturoi
- 1 lingura cu varf patrunjel
- 1 lingura cu varf marar
- ulei masline, sare, nucsoara, rocie condiment de genul tarhon, maghiran, oregano, dupa gust ;)
Cartoful si morcovul se pun la fiert. Carnea este de preferabil sa o cumparati bucata si sa o tocati dv. in robotul de bucatarie sau masina prin sita cea mai fina. Se toaca marunt ceapa si verdeata, iar usturoiul si morcovul se dau prin razatoarea fina, cartoful prin razatoare mai mare.Apoi le adaug pe toate, impreuna cu ouale, peste carne in robotul de bucatarie, pentru a obtine o pasta fina, la care adaug dupa gust sare si nucsoara (un condiment des intalnit in retete copiilor si un inlocuitor al piperului).
Se incinge cuptoul la 200-220 gr C. Pe o tava se pune hartie de copt si pe deasupra ei 2-3 linguri de masline. Se formeaza chiftelute mici rotunde, se rotesc prin uleiul de masline si se aseaza frumos in tava. Se lasa la cuptor aprox 50 de min, in functie si de carnea folosita. Pt somon se lasa 40 min, pt pasare 50, iar vita 55-60. Se poate pune in cuptor si un vas cu apa pt face crusta foarte moale.
Pofta buna!
Supa crema de mazare
-un morcov,
- o jumatate de telina si o ceapa de marime medie
- o ceapa
Se pun la fiert in doi litri - doi litri si jumatate de apa - morcovul, telina si ceapa, iar dupa 20-30 de minute de fierbere, se adauga si boabele de mazare. Se lasa pe foc pana au fiert toate ingredientele. Se strecoara, zeama se pune deoparte, ceapa se arunca, iar restul de legumele se piseaza sau se mixeaza, pana cand devin ca un piure. Acest piure se combina cu zeama anterior obtinuta prin strecurare, se adauga ulei, sare si nucsoara dupa gust. Supa-crema se poate consuma simpla ori cu smantana si crutoane.
Pofta buna ;)
Intr-un bob de mazare...* Vitamina A - o portie de mazare (160 de grame) contine nu mai putin de 35% din necesarul de vitamina A pentru o zi. Vitamina A este esentiala pentru piele, pentru ochi, pentru sistemul imunitar, pentru prevenirea si combaterea unor afectiuni tumorale.
* Vitaminele complexului B - boabele de mazare contin vitaminele B1, B2, B3, B6. Mazarea este cunoscuta mai ales ca una din cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina B1, doua sute de grame de boabe verzi continand aproximativ 32% din necesarul zilnic din aceasta vitamina foarte importanta pentru activitatea cardiovasculara, a sistemului nervos si digestiv.
* Vitamina C - este supranumita si vitamina imunitatii, deoarece are un rol esential in mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului natural de aparare al organismului. Dar rolul sau nu se limiteaza la atat, vitamina C fiind esentiala si pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular si cel nervos. Ei bine, si la acest capitol mazarea verde este pe podium, doua sute de grame din acest aliment preparat corespunzator asigurand nu mai putin de 40% din necesarul zilnic de vitamina C.
* Vitamina K - alaturi de fasolea verde, mazarea verde este un lider de necontestat in acest domeniu, o portie de 160 de grame de boabe verzi asigurand aproximativ 52% din necesarul zilnic din aceasta vitamina, foarte importanta pentru inchiderea ranilor si pentru coagularea sangelui, dar si pentru rezistenta oaselor, ea ajutand la "sudarea" moleculelor de calciu din os.
* Fosfor - intr-un sfert de kilogram de mazare gasim aproape o treime din ratia zilnica necesara de fosfor. Fosforul este un oligoelement esential pentru sistemul nervos, pentru regenerarea celulelor si pentru consolidarea oaselor.
* Potasiu si magneziu - o portie de 160 de grame de mazare verde contine 22% din necesarul zilnic de potasiu al unui adult si 15% din necesarul de magneziu. Ambele minerale sunt esentiale pentru mentinerea functionalitatii inimii (ele alcatuiesc si celebrul "Aspacardin", folosit in aritmia cardiaca), pentru sanatatea sistemului nervos si al celui muscular.
* Zinc - este un oligoelement necesar pentru activarea sistemului imunitar, pentru refacerea tesuturilor distruse, precum si pentru functia de reproducere (atat la femei, cat si la barbati). Intr-o portie de mazare gasim aproximativ 12,6% din necesarul zilnic de zinc.
* Seleniu - ne referim, evident, la seleniul in forma organica, asimilabila, care este un remediu extraordinar pentru prevenirea si combaterea cancerului, dar si pentru intarirea imunitatii, pentru combaterea infertilitatii la barbati, pentru sustinerea functiei pancreasului. Un studiu facut in Slovenia arata ca boabele de mazare sunt printre cele mai bune surse naturale pentru acest oligoelement. Procentajul de seleniu depinde foarte mult si de tipul de sol pe care aceasta leguminoasa creste.
30 nov. 2010
Menţineţi concediul maternal la doi ani!
In ciuda acestor lucruri, Biroul Permanent Naţional al PDL l-a mandatat pe ministrul Muncii Ioan Botiş să implementeze reducerea duratei de acordare a indemnizaţiei pentru mame de la 24 la 12 luni, urmând ca după un an mamele care se reîntorc la muncă să primească încă 500 de lei lunar pe o durată de 12 luni. Compensaţia de 500 de lei, oferită de guvern mamelor pentru a reveni la muncă nu este suficienţă pentru plata unei bone. În plus, nu există un sistem de creşe bine pus la punct în România. Ba, au ramas functionale doar un sfert dintre ele. Daca in 1990 erau 840 de crese, in 2007 mai existau 272 cu un numar de 13135 de paturi, in conditiile in care numarul total al copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani era de 855339, la 1 iulie 2007.
Puteti vedea si care sunt cele trei variante de lucru pt schimbarea legii
REALITATEA.NET te invită să semnezi petiţia prin care sa cerem ca durata concediul maternal să rămână de doi ani.
Dar stati linistiti, nu e lucrurl chiar atat de negru, exista si un aspect bun: bebelusii vor vedea de mici ce inseamna sa muncesti: http://undemergituvantule.wordpress.com/2010/12/03/exista-si-ceva-bun-in-reducerea-concediului-maternal/
surse: Realitatea TV si Statul ar putea infiinta centre speciale de ingrijire a copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani
22 nov. 2010
Indemnizatia si concediu pentru cresterea copilului
1. As da 85%, min 600 ron pentru primul copil (prima nastere).
2. De la al doilea copil (a doua nastere), deja incep sa bag in ecuatie daca femeia respectiva a lucrat vreodata, de exemplu sa aiba min 3 sau chiar 5 ani de munca activa. Daca nu are, atunci nu-i dau nimic, doar alocatia copilului, care si aceasta trebuie calculata de realul de nevoi ale copilului, min macare speciala, vaccinuri, pampersi, uniforma, manuale etc si in functie de varsta lui.
3. De la al treilea copil (in viata), pe langa ecuatia de la punctul 2. incep sa scad usor indemnizatia la 60-75 %, si de la al patrulea la 50%.
Concediul pentru cresterea copilului l-as lasa la 2 ani, avand in vedere ca un copil are nevoie de fapt de 3 ani de stat in permanenta cu un parinte pentru un echilibru psihic si afectiv armonios. Daca nu as mari termenul la 3 ani, macar de la 2 la 3 ani as da posibilitatea mamei sa lucreze pe aceiasi bani cu jumatate de norma.
Stimulentul de 400 ron pentru intoarcerea la munca, inainte de sfarsitul concediului, nu mi se pare echitabil. El ar trebui sa fie proportional cu veniturile realizate de mama, sa zicem un min de 30%.
20 nov. 2010
Mediul ambiental al copilasului
In ciuda faptului ca in toate studiile de specialitate se specifica temperatura optima intre 18-22/24 C , sunt totusi mamici care nu iau in consideratie. Ba chiar, vorbesc afara una alteia ca nu pot lasa temperatura sub 27 de grade, de teama unei raceli, desi copilul transpira, nu doar la ceafa, ci pe tot capul. Din cauza transpiratiei, bebelusul si copilul mic fac si dermatita atopica.
Am mai vazut, de asemenea si mamici care ele stau imbracate in casa in maieu, iar bebelusul imbracat cu tricou si costumas sau invelit cu paturica. Copilul mic suporta mai bine frigul decat caldura, infofolirea excesiva a fost gasita ca fiind unul dintre motivele deceselor sugarilor ("Mama si copilul" de Capraru).
Copilasul se imbraca ca si noi, el nu este diferit. Singurul lucru de care trebuie sa tinem cont, mai ales in aceasta perioada, este ca daca el sta mult pe jos, acolo poate fi curent, si intr-adevar, eu ii dau uneori o bluzita cu maneca lunga.
25 oct. 2010
Mama
O ia spre bucatarie ca sa faca sandvisurile pentru a doua zi.
Spala castroanele de popcorn, scoate carnea afara din congelator pentrucina din seara urmatoare, verifica cerealele, umple borcanul cu zahar, pune linguritele si castroanele pe masa si pregateste filtrul de cafeapentru a doua zi dimineata.
Apoi pune niste rufe la uscat, mai baga niste haine in masina despalat, calca o camasa si coase un nasture care cadea la o camasa.
Strange piesele jocului ramas pe masa din sufragerie, pune telefonul laloc, aseaza agenda de telefon la loc in raft.
Uda cateva plante, goleste un cos de gunoi si pune un prosop la uscat pebara.
Se intinde, casca si o ia spre dormitor. Se opreste la birou si scrie onotita pentru profesoara, numara niste bani pentru excursia de maine siridica o carte de scoala cazuta sub scaun. Scrie o felicitare pentru ziua de nastere a unui prieten, o baga in plic, scrie adresa, o timbreaza si scrie o notita pentru cumparaturi. Lepune pe amandoua langa geanta ei.
Mama isi curata fata cu demachiantul ei 3 in 1, isi da cu crema de noapte antirid, se spala pe dinti si isi curata unghiile.
Tata ii striga," Credeam ca te duci in pat."
"Sunt pe drum," raspunde ea.
Adauga apa in vasul cainelui, da pisica afara si se asigura ca usilesunt inchise cu cheia si ca lumina e deschisa pe terasa.
Se uita in camera copiilor, le stinge lampile de pe noptiere sitelevizorul, ridica o camasa, arunca niste sosete murdare in cosul derufe si vorbeste un pic cu unul dintre copii care inca isi terminalectiile.
In camera ei isi potriveste alarma la ceas, isi aseaza hainele pentru adoua zi si indreapta raftul de la pantofi.
Mai adauga 3 lucruri pe lista ei de 6 lucruri foarte importante pentru adoua zi. Isi spune rugaciunea si vizualizeaza implinirea dorintelor ei.
In acelasi timp tata inchide televizorul si anunta nimanui inparticular," Ma duc la pat."
Si o si face ... fara nici un alt gand.
Vi se pare ceva iesit din comun? Va mai mirati de ce femeile traiesc mai mult?
PENTRU CA SUNT FACUTE PENTRU CURSA LUNGA...( si nu am putea sa murimmai repede pentru ca inca avem atatea de facut!!!)
Trimiteti unor femei extraordinare aceste randuri.
19 oct. 2010
Maria Sentes a ajuns in Franta
Mesaj din partea parintiilor Mariei: ”In cursul zilei de azi asteptam cu sufletul la gura programarea (speram sa ne cheme cat mai repede) si devizul din Franta in care sa ne spuna cu exactitate cat ne costa interventia si analizele pregatitoare pentru interventie.Din pacate medicii nu se pot pronunta in legatura cu recuperarea Mariei.Totul tine de biopsia ulterioara operatiei. Modul si costul recuperarii il vom afla abia dupa.Speram din tot sufletul ca toata povestea sa se termine cu operatia.Va multumim din tot sufletul voua si tuturor oamenilor minunati care ne-au ajutat si sunt alaturi de noi. Adriana si Marius“
Astfel au reusit sa plece in Franta. Dupa primele investigatii la Institutul Gustave Roussy a fost confirmat diagnosticul de neuroblastom. Doctorul care a facut investigatiile i-a spus Adrianei ca tumora este intr-adevar foarte mare, dezvoltandu-se pe langa niste vase de sange. In aceste conditii este foarte greu sa fie operata acum. Va trebui sa inceapa sedintele de chimioterapie tot in Franta (cateva luni) pentru a incerca sa o micsoreze inainte de operatie. S-a descoperit ca are o afectiune la un ochisor, este ceea ce pare a fi metastaza.Se va mai face o investigatie sa vada daca tumora a afectat doar osul sau si maduva. Zilele acestea urmeaza sa-i faca biopsie moleculara pentru determinarea indicelui tumoral (sa stie cu ce se lupta – daca este un cancer ff agresiv sau mai putin agresiv). Vineri medicul care s-a ocupat de Maria se va intalni cu medicii chirurgi pentru a discuta despre cazul ei. Asteptam dupa intalnire mai multe amanunte despre situatia Mariucai si despre ce urmeaza sa se intample.
In speranta ca acest cancer nu este unul foarte agresiv, haideti sa ramanem alaturi de Maria si familie chiar si cu un gand bun.
In urma acestor constatari, din pacate costurile au crescut cu mult peste suma initiala.
Orice donatie pe care sunteti dispusi sa o faceti pentru a ajuta acest copilas sa traiasca o puteti face in conturile de mai jos deschise pe numele mamei Mariei, Adriana Sentes.
Conturile sunt deschise la Volksbank Romania
IBAN: RO69VBBU2511BU4642221102 – sucursala Ghencea – EUR swift code VBBUROBU
Titular: Adriana Sentes
2 oct. 2010
Cate ceva despre psihologia sugarului
O mamă care se armonizează bine cu copilul său este în stare să priceapă această individualitate şi să vină în întâmpinarea ei cu căldură. Există situaţii în care reciprocitatea mamă-copil este tulburată de deosebiri temperamentale sau de incapacitatea mamei de a se apropia destul de profund de copilul ei.
Aceasta se repercutează negativ în dezvoltarea sugarului, influenţând şi comportamentul lui alimentar Din trăsăturile psihologice ce se conturează de la vârsta de sugar autonomia, cunoaşterea şi ataşamentul sunt strâns legate şi de procesul alimentării. Tendinţa naturală la autonomie se manifestă şi în încercările sugarului de a se alimenta singur de pe la vârsta de un an.
Mama trebuie să înţeleagă stângăciile sugarului în perioada când „se antrenează” să mănânce singur, să nu-i frâneze iniţiativele, să-l lase să experimenteze până când învaţă, pentru a-i oferi şi în acest domeniu ocazia de a-şi manifesta satisfacţia când începe să stăpânească o abilitate pe care nu a avut-o.
Sugarul are o mare nevoie de comunicare şi de ataşament, lucru pe care-1 poate primi din plin în cursul alimentării; el doreşte comunicarea prin zâmbet, are nevoie de căldură pentru a se dezvolta normal din punct de vedere afectiv. Cunoaşterea este o capacitate ce începe să se dezvolte de la vârsta de sugar. învăţarea lumii din jur o poate face numai prin manipulare. Sugarul nu „se joacă”, ci învaţă când manipulează biberonul, tetina, linguriţa în cursul alimentării şi trebuie lăsat să o facă. Orice iniţiativă motorie pe care o are sugarul trebuie încurajată; odată perfecţionată, sugarul va încerca o altă iniţiativă şi va progresa normal.
Este important ca mama să manifeste reciprocitate la încercările de comunicare ale sugarului în alimentarea lui, să-i acorde libertatea de a participa activ în această arie, începând cu acceptarea cantităţii de lapte pe care o primeşte copilul şi a orei când are nevoie să fie hrănit şi terminând cu permisiunea de a manipula biberonul, linguriţa, cana şi alimentele pe care le are în farfurie, pentru a le cunoaşte mai bine.
Indiferenţa mamei faţă de aceste nevoi ale copilului ei poate să ducă la o dezvoltare psihică deformată. în prezent s-a stabilit că anumite tulburări ale comportamentului de relaţie ale adultului pot avea rădăcini în frustrări variate la vârsta de sugar. Multe din aceste frustrări se conturează în jurul alimentării, aşa încât medicul pediatru trebuie să acorde tot sprijinul necesar mamelor, pentru a le ajuta să se acordeze cit mai bine cu necesităţile psihologice ale sugarului"
sursa: Psihologia sugarului
Influentele relatiei parintilor cu copilul
Anxietatea, manifestată inclusiv prin enurezis (urinări necontrolate noaptea), atacurile de panică, lipsa poftei de mâncare, depresia care poate apărea şi la copiii foarte mici, dependenţa exagerată manifestată prin refuzul de a merge la grădiniţă şi la şcoală şi violenţa sunt efectele unor greşeli ale părinţilor în relaţia cu cei mici.
Dar, mai mult decât atât, toate aceste tulburări de comportament la care se adaugă, după etapa adolescenţei, promiscuitatea sexuală, dependenţa de jocuri de noroc sau de substanţe, tulburările alimentare şi prostul management al stresului pot fi consecinţe ale unor tulburări de personalitate necorectate ce se transformă în boli nervoase în viaţa de adult.
Relaţia cu părinţii, crucială
Potrivit „Teoriei ataşamentului”, susţinută de psihiatrul John Bowlby, eşecul adulţilor de a interacţiona firesc, de a se integra social şi de a dezvolta relaţii durabile de cuplu la maturitate se explică prin greşelile părinţilor acestor persoane în a-şi exprima afecţiunea.
Mai exact, potrivit lui Bowlby, unii părinţi nu reuşesc să răspundă nevoilor de securitate ale celor mici, iar acest lucru devine un factor de risc şi, în unele cazuri, chiar factorul declanşator al unor tulburări de personalitate. Psihologul descrie ataşamentul drept procesul prin care copilul devine legat emoţional de membrii familiei sale, de obicei în această ordine: de mama, de tata şi de fraţi"
25 sept. 2010
Sunt necesari 3.800 de oameni
24 sept. 2010
Nu toti parintii au noroc
RO84VBBU2513SM4642222790 - sucursala SMB, deschis la Volksbank Romania pe numele Adriana Sentes
Stiu ca este criza, dar ma gandesc ca poate gasim undeva si contravaloarea a 5 Euro, a 10 Euro, sau 50, 100 ron, cat putem, oricat de putin, daca fiecare ar da, ar ajuta enorm. Mic cu mic se face mare. Cine poate da mai mult si o face, e excelent.
23 sept. 2010
Copilul si televizorul
21 sept. 2010
Reteta: Mâncare de fasole verde - de la 7 luni
(3 porţii x 150 g)
Fasole verde 250 g, roşii 250 g, verdeaţă 10 g, ulei 50 ml, ceapă 25 g, sare.
Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe în puţină apă. Se aruncă apa în care a fiert, iar ceapa se pune pe fundul unei cratiţe. Deasupra se aşază păstăile de fasole, curăţate şi spălate şi roşiile tăiate felii. Se presară sarea, se toarnă uleiul şi o ceaşcă de apă. Se acoperă cratiţa, se pune la cuptor, până când fasolea se înmoaie. La sfârşit, se adaugă verdeaţă tocată mărunt.
sfat: Eu decojesc inainte rosiile (le tin cam 1 min sau mai mult in apa fierbinte, pentru a se desprinde mai usor pielita).
Pofta buna ;)
16 iul. 2010
Atentie: Protejati copilul de cancerul de piele
"Razele UVB variază între 280 – 320 nm şi sunt considerate ca fiind principalele responsabile pentru efectele negative exercitate de soare asupra pielii. Cu toate că cele mai vizibile efecte ale expunerii la soare sunt inflamaţiile şi arsurile, ceea ce se întâmplă în piele ar trebui să ne îngrijoreze. Radiaţiile UVB sunt responsabile pentru o cascadă de modificări în interiorul celulelor epiderme, incluzând aici nivelurile crescânde ale radicalilor liberi dăunători şi ale speciilor de oxigen reactiv. În plus, UVB produce scăderea nivelurilor de antioxidanţi naturali, făcând pielea şi mai vulnerabilă la daune şi mutaţii ale ADN-ului. Mutaţia ADN-ului indusă de razele UV este cauza principală a cancerului de piele. Razele UVB pot fi ţinute minte ca fiind razele responsabile cu arderea. Radiatiile sunt cele mai puternice intre orele 10:00 si 14:00. Cele mai periculoase sunt in lunile de vara. Radiatiile UVB nu pot patrunde prin sticla."
Pe piata exista creme de protectie solara contra UVA si UVB.
mai multe detalii:
14 iul. 2010
Super film: The Miracle Worker (1962)
De la inceput am observat prejudecatile parintilor cu privire la succesul profesoare, avand in vedere tineretea ei, faptul ca nu mai profesase, tocmai iesind dintr-o scoala de orbi. Ba mai mult, s-au panicat ca vederea domnisoarei Sullivan era in vindecare, ei nefiind in stare sa constientizeze ca tocmai aceasta asemanare, cu Hellen, avea sa o indice ca fiind cea mai in masura sa o inteleaga si sa stie cum sa lucreze cu ea.
Pe langa faptul ca trebuia sa remodeleze copilul, sa ajunga la el si sa-l invete,d-ra Sullivan trebuie sa educe si familia acestuia, sa-i dezvete de gandirea lor ca Hellen nu poate face nimic, nu poate inteleg nimic, atitudine care ii facea poate cel mai mare rau fetitei.
Intr-adevar, profesoara are un mod mai aspru de a educa. De aceea spun ca nu trebuie cumva copiat. In povestea asta este vorba de un copil cu deficiente fizice, cu care parintii nu au stiut cum sa faca fata. Ei au ales mila, compasiunea, neimpunandu-i fetei nicio limita si lasand-o sa creasca pana atunci ca un salbatic. D-ra Sullivan trebuie mai intai sa o invete ca exista limite, sa o disciplineze, dezvatandu-i pe toti de ideea rasfatului, care intra in contradictoriu cu orice forma de educare a unui copil care nu fusese nicicand instruit.
Un film cu happy end pe care-l recomand ;)
Ce fel de mama esti tu?
Pana atunci va dau si voua linkul, mi s-a parut interesant:
30 iun. 2010
Indemnizatia pentru cresterea copilului redusa la max 3400 lei
22 iun. 2010
Cum prepar carnea pentru bebe
Puiul il fierb 15-20 de minute, la fel si pestele, pentru a preveni distrugerea vitaminelor. Vita si gaina le fierb cam 30-35 de minute. Puiul, gaina si vita le tai cubulete mici inainte de a le pune in apa. Dupa strecurare, le mixez eventual cu putina zeama de supa sau in care au fiert legumele. Ficatul il dau prin razatoare, iar pestele il aleg de doua ori de oase si, daca nu sunt sigura care nu mai are niciun os, il mai si mixez.
12 iun. 2010
Cum alegem incaltamintea pentru bebe
- Mergeti la cumparat incaltari doar dupa-amiaza, cand picioarele sunt obosite si deci mai umflate. Eu nu iau incaltari pana ce nu o vad pe fetita mea mergand cu ele, semn ca se simte confortabil.
- Incaltarile sa fie cu un deget mai mari. La sandale e lesne de vazut, la pantofi sau ghete se verifica daca va intra un deget la calcai.
- Sa fie piele sau textil, permitand o buna respiratie, bebelusi transpirand si mai mult ca un om matur. Se recomanda, la fel ca la adulti, alternarea perechilor de incaltari, de la o zi la alta, pentru a permite uscarea interiorului. Transpiratia poate duce la instalarea micozei.
- Talpa sa fie antiderapanta.
- Sa fie o incaltaminte comoda, dintr-un material mai curand moale, decat rigid, talpa flexibila, sa nu fie grele, degetele sa fie protejate, sandalele avand gauri mai mult in lateral sau pe calapod. Sa fie bine prinse pe picior, nu papuc. Sa nu fie prea mari, bebelusul putandu-se impiedica.
- Si nu cel din urma punct, ba unul esential: bebelusul isi formeaza cel mai bine mersul descult. Asadar, in casa, daca exista riscul de a aluneca, cautati soseste antiderapante sau il lasati cu piciorusele libere.
Pentru cele care au drum in zona Sebastian aproape de intersectia cu Calea Rahovei: exista un magazin cu preturi de fabrica, de unde am luat ghetute/pantofi piele interior si exterior, comode si cu talonete, cu pret in jur 60-80 de ron/pereche.
6 iun. 2010
Budinca de peste pentru bebelusi
Cautand sa-i prepar fetitei mele si altfel pestele, am dat iama prin cartile de bucate si cu greu am gasit ceva, dupa care am facut o adaptare pentru bebe.
Pentru 2 portii:
- 100 gr de peste fiert dezosat (fiert cat sa va permita dezosarea) si eventual dat prin masina de tocat
- 1 cartof mai marisor (100 gr)
- 2-3 linguri de ulei masline
- 1 ceapa mica
- 1/2 catel usturoi
- o telina medie spre mica
- 2 maini de branza rasa maturata(de la Napolact)/parmezan
- 150 gr de smantana slaba
- pesmet
- optional sare, de preferat de mare, neiodata
*Se curata si fierbe intreg cartoful (se adauga in apa clocotita si se tine pana se inmoaie).
*Se incinge cuptorul la 200 grade.
*In acest timp ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt, iar telina se rade. Impreuna se calesc in 2 linguri de ulei 10 minute la foc mic, amestecand mereu. Apoi se aseaza ca pat intr-un vas mic de cuptor.
*Se adauga pe deasupra pestele si apoi smantana amestecata cu 1 mana de branza/parmezan.
*Cartoful fiert se rade, se amesteca cu putin ulei de masline si se adauga si el, peste smantana.
*Se da la cuptor pentru 20 de minute. Cu 5 minute inainte de a se termina, se presara pe deasupra branza rasa/parmezan si pesmet.
Se poate servi cu cateva picaturi de lamaie.
Daca este prea uscata pentru bebe al vostru, se poate amesteca la servire cu putin kefir/iaurt sau zeama de supa.
4 iun. 2010
2 iun. 2010
Culori pentru detalii si pentru creativitate
Utilizarea rosului poate imbunatati performantele obtinute in timpul activitatilor care necesita vigilenta, deoarece oamenii o asociaza cu semnalele de oprire, cu cele de urgenta, cu ambulantele si cu pericolul.
Albastrul stimuleaza creativitatea, deoarece oamenii il asociaza cu “oceanul, cerul, libertatea, spatiile deschise si cu starea de pace si de liniste”. Un mediu linistit “ii determina pe oameni sa adopte un comportament de explorare si le imbunatateste creativitatea”.
Reactiile oamenilor in fata culorilor probabil ca nu sunt mostenite. Ele reprezinta “asociatii invatate de-a lungul vietii”.
23 mai 2010
Atentie la alimentele pentru bebelusi!!!!
Uau!!! Am zis, cum e posibil sa se comercializeze asa ceva mai ales cand e vorba de puii de om? Uite ca totusi in tara noastra e posibil. Deci de acum nu o sa mai am incredere ca orice este destinat consumului copilului pot sa-i si dau cu incredere.
Vorbind mai de mult cu pediatra mi-a spus ca pot sa am incredere in borcanasele cu mancare pentru bebelusi. E adevarat ca nu am gasit pana acum "impedimente". Cand am continuat diversificarea pe timp de iarna, mi-a spus sa nu folosesc legume conservate, pentru ca au tot felul de aditivi, ci mai curand legumele congelate in pungi. Mai multi pediatri recomanda eliminarea din dieta, pe timp de iarna si primavara, a piersicilor si caiselor din comert, pe motiv ca au un continut ridicat de ingrasaminte chimicale.
Bineinteles ca fiecare mamica va lua decizia care i se pare cea mai buna pentru puiul ei. De exemplu o mamica mi-a comunicat ca ea nu-si va feri copilul de noxe si alte chestii de genul acesta, pentru ca asa el va capata imunitate. Dar, eu raman la parerea ca organismul se "adapteaza" la poluare si aditivi chimici uneori prin formarea celulelor canceroase.
12 mai 2010
Indemnizatiile si alocatiile scad cu 15%
Pentru nou-nascutii si parintii acestora vor fi scazute cu 15% toate alocatiile, indemnizatiile si ajutoarele oferite acestora.
10 mai 2010
Se umbla la indemnizatiile pentru cresterea copilului
Desi totusi duminica presedintele Romaniei a declarat ca ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subvenţii fiind un subiect de "analiză, reducere sau anulare".
Tot dl. Baescu afirma: "Trebuie să ne obişnuim să trăim cu cât producem şi să nu trăim cu falsuri", a spus Băsescu. De ce nu ne-am trezit cand trebuia?
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă, renunţându-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse din rândul participanţilor la discuţiile de duminică de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Deci mamici, ce ne facem? :(
9 mai 2010
Ce faci cu un copil retardat adoptat?
Voi porni de la cazul doamnei Mihaela Popa care, dupa ce a ingrijit 10 ani un copil adoptat, afla acum 1 an ca fetita sufera de retard mintal, lucru necomunicat de doctori la momentul adoptiei. Drept pentru care dansa se considera inselata si vrea sa anuleze adoptia.
Eu vad in acest caz doua parti: cel al copilului si cel al mamei, lucruri care intr-adevar ar trebui cuprinse in legislatia romana privind adoptia.
In primul rand atunci cand recurgi la ultima solutie de a avea copii si adopti, asta presupune ca esti foarte sigur de tine ca parinte si mai ales ca mama, ca aceste sentimente stau in tine atat de mult incat dau pe dinafara si ca sunt mai presus ca viata ta. Ca iti dai seama ca viata ta nu are rost fara copii, ca acesta este sensul vietii tale. “Este Mihaela Popa o victimă?” Daca este sa incercam sa o vedem din acest punct de vedere, atunci ea ar trebui considerata victima inca din momentul in care nu a putut naste copii. In momentul in care ea a vrut totusi sa fie mama cu tot adinsul, asta inseamna ca isi dorea sa fie mama. Iar o mama esti pentru copilul tau orice ar fi. Daca aceasta femeie, sa spunem ca reuseste pana la urma sa ramana gravida si dupa nastere depisteaza ca al sau copil sufera de ceva incurabil, ce va face? Il va trimite la Dumnezeu inapoi ca el i l-a dat? Ori esti mama ori nu. Dar cand te hotarasti sa fii mama atunci ori esti pana la capat ori nu. Nu poti iubi copilul doar daca el e perfect. Dragostea de mama este neconditionata.
Partea mamei: Sunt mama si imi dau seama ca trebuie sa fie cumplit. Este o drama a acestei femei, dupa parerea mea, in acest caz in care doctorii nu i-au spus, ar trebui aspru pedepsiti, privati de dreptul de a mai profesa. Poate daca era sa fi fost conceput in pantecul dansei si dansa depinsta din timpul sarcinii anomalia, avea posibilitatea de a nu aduce pe lume un copil mai putin fericit. Dar pentru ca a fost privata de a afla de la inceput la ce se “inhama”, pentru ca acest lucru poate distruge viata membrilor familiei, atunci doctorii respectivi precum si statul ar trebui sa-i dea o despagubire uriasa pentru a compensa drama. Si, de asemenea, sa i se acorde asistenta de care are nevoie pe toata viata copilului, plus o renumeratie aferenta crearii unui mediu adecvat cresterii unui astfel de copil
Cum s-ar putea stimula doptarea si cresterea copiilor cu handicap: pentru ca si ei sunt copii, sunt oameni, merita sa simta dragoste Nu sunt precum cainii vagabonzi pe care-i strangi in custi si ii ti acolo sau daca nu ii adopta nimeni ii eutanasiezi. Pot exista pe lumea asta oameni cu puteri si cu o dragoste dincolo de limita majoritatii si care ar vrea sa ofere clipe de fericire unui astfel de copil. In astfel de cazuri as aplica la fel ca mai sus: sa i se acorde parintelui asistenta de care are nevoie pe toata viata copilului, plus o renumeratie aferenta cresterii intr-un mediu adecvat unui astfel de copil. Asa as modifica legea adoptiilor copiilor cu probleme.
"
http://undemergituvantule.wordpress.com/2010/05/09/ce-faci-cu-un-copil-adoptat-retardat/
17 apr. 2010
Peste pentru bebelusi
Dupa 5 ani: peste gras hering, sardele, somn, ton.
28 mar. 2010
Branza dulce pentru bebelusi
Cum am inceput eu diversificarea
Cand incepem diversificarea?
In primul rand pentru ca, pana la 6 luni, aparatul digestiv al bebelusului este inca imatur si nu e pregatit sa accepte alimente noi. De asemenea, nici reflexul de masticatie nu este bine dezvoltat. Un alt motiv este ca introducerea prematura a altor alimente favorizeaza aparitia alergiilor. In plus, daca se renunta prea de timpuriu la o masa cu lapte in favoarea altui aliment, exista riscul ca aportul de calciu sa fie insuficient, ceea ce poate afecta mai tarziu dezvoltarea oaselor si a dintilor micutului. " http://www.desprecopii.com/info.asp?id=625