30 iun. 2010

Indemnizatia pentru cresterea copilului redusa la max 3400 lei

Ca urmare a austeritatii si votarii ca si si indemnizatia de crestere a copilului sa fie supusa unei diminuari cu 15%, aceasta va ajunge, in mod real, sa reprezinte aprox. 64% din venitul mediu realizat cu 12 luni inainte de nastere, in limitele de minim 600 lei si , surprinza, maxim 3400 lei. Valoarea maxima a veniturilor, o obtine de obicei femeile educate, care clar sunt defavorizate, in timp ce limita de 600 acopera inclusiv femei care nu au avut niciodata venituri legale.



Cat "economiseste" statul prin aplicarea reducerii de 15%?

La o indemnizaţie medie, în prezent, de 1.427 de lei pentru femeile care primesc 85%, economia bugetară ar fi de circa 10 milioane de lei, în a doua jumătate a anului. Comparat, de exemplu, numai cu stimulentele primite de cei 35.000 de funcţionari din Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii în 2009, în sumă de 1,1 miliarde de lei, câştigul pentru buget este ridicol.

22 iun. 2010

Cum prepar carnea pentru bebe

Pentru ca de multe ori e lipsita de gust sau este unul salciu, mai nou am incepu sa fierb carnea de pui,vita si peste cu o ceapa mica si 3 frunze de dafin (numai la vita si pui). Carnea o adaug in momentul in care apa fierbe. Dupa un an se poate pune si foarte putina sare.

Puiul il fierb 15-20 de minute, la fel si pestele, pentru a preveni distrugerea vitaminelor. Vita si gaina le fierb cam 30-35 de minute. Puiul, gaina si vita le tai cubulete mici inainte de a le pune in apa. Dupa strecurare, le mixez eventual cu putina zeama de supa sau in care au fiert legumele. Ficatul il dau prin razatoare, iar pestele il aleg de doua ori de oase si, daca nu sunt sigura care nu mai are niciun os, il mai si mixez.

12 iun. 2010

Cum alegem incaltamintea pentru bebe

Doi doctori, doua idei diferite: unul cu talonete, altul fara, unul specifica sa-i tina glezna, celalalt insista sa fie din piele. Asa ca am inceput si documentarea pe cont propriu si in niciun articol citit nu specifica nicaieri de necesitatea talonetei. Majoritatea autorilor sustineau urmatoarele:
  1. Mergeti la cumparat incaltari doar dupa-amiaza, cand picioarele sunt obosite si deci mai umflate. Eu nu iau incaltari pana ce nu o vad pe fetita mea mergand cu ele, semn ca se simte confortabil.
  2. Incaltarile sa fie cu un deget mai mari. La sandale e lesne de vazut, la pantofi sau ghete se verifica daca va intra un deget la calcai.
  3. Sa fie piele sau textil, permitand o buna respiratie, bebelusi transpirand si mai mult ca un om matur. Se recomanda, la fel ca la adulti, alternarea perechilor de incaltari, de la o zi la alta, pentru a permite uscarea interiorului. Transpiratia poate duce la instalarea micozei.
  4. Talpa sa fie antiderapanta.
  5. Sa fie o incaltaminte comoda, dintr-un material mai curand moale, decat rigid, talpa flexibila, sa nu fie grele, degetele sa fie protejate, sandalele avand gauri mai mult in lateral sau pe calapod. Sa fie bine prinse pe picior, nu papuc. Sa nu fie prea mari, bebelusul putandu-se impiedica.
  6. Si nu cel din urma punct, ba unul esential: bebelusul isi formeaza cel mai bine mersul descult. Asadar, in casa, daca exista riscul de a aluneca, cautati soseste antiderapante sau il lasati cu piciorusele libere.

Pentru cele care au drum in zona Sebastian aproape de intersectia cu Calea Rahovei: exista un magazin cu preturi de fabrica, de unde am luat ghetute/pantofi piele interior si exterior, comode si cu talonete, cu pret in jur 60-80 de ron/pereche.

6 iun. 2010

Budinca de peste pentru bebelusi

Cautand sa-i prepar fetitei mele si altfel pestele, am dat iama prin cartile de bucate si cu greu am gasit ceva, dupa care am facut o adaptare pentru bebe.


Pentru 2 portii:

- 100 gr de peste fiert dezosat (fiert cat sa va permita dezosarea) si eventual dat prin masina de tocat
- 1 cartof mai marisor (100 gr)
- 2-3 linguri de ulei masline
- 1 ceapa mica
- 1/2 catel usturoi
- o telina medie spre mica
- 2 maini de branza rasa maturata(de la Napolact)/parmezan
- 150 gr de smantana slaba
- pesmet
- optional sare, de preferat de mare, neiodata

*Se curata si fierbe intreg cartoful (se adauga in apa clocotita si se tine pana se inmoaie).

*Se incinge cuptorul la 200 grade.

*In acest timp ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt, iar telina se rade. Impreuna se calesc in 2 linguri de ulei 10 minute la foc mic, amestecand mereu. Apoi se aseaza ca pat intr-un vas mic de cuptor.

*Se adauga pe deasupra pestele si apoi smantana amestecata cu 1 mana de branza/parmezan.

*Cartoful fiert se rade, se amesteca cu putin ulei de masline si se adauga si el, peste smantana.

*Se da la cuptor pentru 20 de minute. Cu 5 minute inainte de a se termina, se presara pe deasupra branza rasa/parmezan si pesmet.

Se poate servi cu cateva picaturi de lamaie.

Daca este prea uscata pentru bebe al vostru, se poate amesteca la servire cu putin kefir/iaurt sau zeama de supa.

2 iun. 2010

Culori pentru detalii si pentru creativitate

Culoarea rosu sporeste atentia la detalii si ajuta la memorare, iar culoarea albastru incurajeaza creativitatea, potrivit unui studiu publicat in editia online a revistei Science.

Utilizarea rosului poate imbunatati performantele obtinute in timpul activitatilor care necesita vigilenta, deoarece oamenii o asociaza cu semnalele de oprire, cu cele de urgenta, cu ambulantele si cu pericolul.

Albastrul stimuleaza creativitatea, deoarece oamenii il asociaza cu “oceanul, cerul, libertatea, spatiile deschise si cu starea de pace si de liniste”. Un mediu linistit “ii determina pe oameni sa adopte un comportament de explorare si le imbunatateste creativitatea”.

Reactiile oamenilor in fata culorilor probabil ca nu sunt mostenite. Ele reprezinta “asociatii invatate de-a lungul vietii”.