20 nov. 2010

Mediul ambiental al copilasului

Puiutul de om are temperatura corpului setata la fel cu a noastra, in ciuda faptului ca noi avem tendinta sa credem ca el este mai friguros. Pediatria, ca si multe alte stiinte, s-a dezvoltat in decursul timpului si a scos la iveala ca temperatura optima a bebelusului sau al copilului mic este intre 18 si 22 grade Celsius, in Romania se mai accepta si un maxim de 24 de grade.
Un alt aspect, de care insa se vorbeste mai putin la noi, este cel al umiditatii. Sugarul a petrecut 9 luni in lichid, astfel ca el are nevoie la inceput de o umiditate mai ridicata. Daca pentru un adult aceasta trebuie sa fie intre 40 si 70%, bebelusul are nevoie de o umiditate de 50-60%. De aceea comercianti de produse destinate ingrijirii odraslei noastre au si o gama variata de umidificatoare.
Atat aerul conditionat cat si calorifele au ca efect secundar si scaderea umiditatii, care cu timpul, poate provoca diverse disfunctii ale aparatului respiratoriu, daca este prea mica sau prea mare, putand duce chiar si la astm.
Inainte de a lua vreo masura, primul lucru necesar este acela de a procura un higrometru certificat, si nu unul cumparat de la hipermarket, care au o rata de eroare foarte mare.
Sugarul, in primele luni de viata nu cunosc rasfatul, deci ei nu plang de alintat. Ei plang de foame si de ambient: prea cald/frig sau ii incomodeaza pampers-ul (exceptand bineinteteles colicii sau alte dureri interioare)

In ciuda faptului ca in toate studiile de specialitate se specifica temperatura optima intre 18-22/24 C , sunt totusi mamici care nu iau in consideratie. Ba chiar, vorbesc afara una alteia ca nu pot lasa temperatura sub 27 de grade, de teama unei raceli, desi copilul transpira, nu doar la ceafa, ci pe tot capul. Din cauza transpiratiei, bebelusul si copilul mic fac si dermatita atopica.

Am mai vazut, de asemenea si mamici care ele stau imbracate in casa in maieu, iar bebelusul imbracat cu tricou si costumas sau invelit cu paturica. Copilul mic suporta mai bine frigul decat caldura, infofolirea excesiva a fost gasita ca fiind unul dintre motivele deceselor sugarilor ("Mama si copilul" de Capraru).

Copilasul se imbraca ca si noi, el nu este diferit. Singurul lucru de care trebuie sa tinem cont, mai ales in aceasta perioada, este ca daca el sta mult pe jos, acolo poate fi curent, si intr-adevar, eu ii dau uneori o bluzita cu maneca lunga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu