22 nov. 2010

Indemnizatia si concediu pentru cresterea copilului

Inteleg ca suntem in criza, ca statul tre sa stranga curea si inteleg si ca sunt mame care tot nasc, fara sa fi lucrat vreodata. Dar eu nu as neindreptati pe toata lumea din cauza asta. In conditiile in care studiile au concluzionat ca cel mai benefic pt un echilibru psihic si afectiv al copilului este sa stea cu un parinte pana la 3 ani, nu sunt de acord cu diminuarea perioadei de concediu pt cresterea copilului. Eu sunt de acord sa se ofere min 600 ron pt prima nastere, dar de la a doua nastere as lua in calcul daca femeia respectiva a lucrat activ min3-5 ani. Social luand-o, cum te apuci sa mai nasti o data, daca tu nu ai muncit niciodata? Cu ce cresti copii din prima nastere si cu ce-i ve creste pe ceilalti? Doar sa-i faci pt bani si sa-i pui la cersit?

Decat sa dau indemnizatie de crestere 85% din venitul din ultimul an, minim 600 ron, pentru orice femeie, indiferent de al catelea copil al sau este, eu as face in felul urmator:

1. As da 85%, min 600 ron pentru primul copil (prima nastere).
2. De la al doilea copil (a doua nastere), deja incep sa bag in ecuatie daca femeia respectiva a lucrat vreodata, de exemplu sa aiba min 3 sau chiar 5 ani de munca activa. Daca nu are, atunci nu-i dau nimic, doar alocatia copilului, care si aceasta trebuie calculata de realul de nevoi ale copilului, min macare speciala, vaccinuri, pampersi, uniforma, manuale etc si in functie de varsta lui.
3. De la al treilea copil (in viata), pe langa ecuatia de la punctul 2. incep sa scad usor indemnizatia la 60-75 %, si de la al patrulea la 50%.

Concediul pentru cresterea copilului l-as lasa la 2 ani, avand in vedere ca un copil are nevoie de fapt de 3 ani de stat in permanenta cu un parinte pentru un echilibru psihic si afectiv armonios. Daca nu as mari termenul la 3 ani, macar de la 2 la 3 ani as da posibilitatea mamei sa lucreze pe aceiasi bani cu jumatate de norma.

Stimulentul de 400 ron pentru intoarcerea la munca, inainte de sfarsitul concediului, nu mi se pare echitabil. El ar trebui sa fie proportional cu veniturile realizate de mama, sa zicem un min de 30%.
Vedeti si mentineti concediul maternal la doi ani unde gasiti petitia deschisa de Realitatea TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu