6 iul. 2011

Atentie: Pneumonia se transmite si poate fi mortala

Deoarece copilul meu a facut de 2 ori pneumonie, am inceput sa ma documentez mai mult despre aceasta boala, si va fac si voua cunoscute informatiile pe care le-am cules:

Definitie
Pneumonia este boala caracterizata prin inflamarea plaminilor si care este cauzata de bacterii, virusi, micoplasme sau iritanti chimici. Este o infectie sau o inflamare grava in care sacii de aer se umplu de puroi si de alte lichide, care poate evolua acut sau cronic.Pe langa pneumonia de cauza infectioasa, parenchimul pulmonar se poate inflama prin contactul cu iritanti chimici sau fizici. In acest caz vorbim de pneumonita.
La nivel pulmonar se desfasoara procesul vital al respiratiei. Oxigenul trece din caile respiratorii in sange, iar produsii de catabolism, cum ar fi dioxidul de carbon, sunt transferati din sange in caile respiratorii, pentru a fi eliminati la exterior. Astfel, deteriorarea functionalitatii pulmonare pune in pericol viata pacientului.

Forma cea mai frecventa de pneumonie este inflamatia de cauza bacteriana, provocata de pneumococi, care se recunoaste foarte bine la un examen radiografic. Riscul de pneumonie este ridicat daca tesutul pulmonar este deja deteriorat prin afectiuni preexistente.

Tratamentul pneumoniei cuprinde masuri generale de ameliorare a simptomatologiei si de anihilare medicamentoasa a agentilor patogeni. Rata de mortalitate a pacientilor cu pneumonie este relativ mare, foarte periculoase in acest sens fiind infectiile nosocomiale (contractate in spital) cu agenti patogeni rezistenti la medicatia actuala. In cazurile grave apare insuficienta respiratorie sau cardiaca. In prezent exista formule de vaccin impotriva anumitor germeni care determina pneumonia.

Care sint cauzele

Pneumonia este o infectie a plaminilor care poate fi cauzata de diferite tipuri de microbi, respectiv bacterii, virusi, ciuperci si paraziti. Desi diferite tipuri de pneumonie tind sa afecteze copiii de diferite grupuri de virsta, pneumonia este de obicei cauzata de virusi. Citiva virusi care cauzeaza pneumonia: virusul gripal, virusul respirator, virusul paragripal, si adenovirusul.
Termenul pneumonia dubla este un termen de moda veche, menit sa indice ca pneumonia implica amindoi plaminii. Acest termen, desi suna impresionant, are semnificatie clinica mica, o data ce pneumonia afecteaza amindoi plaminii.

Simptome
Citeodata, singurele simptome ale unui copil sint febra si respiratia rapida. Si citeodata, cind pneumonia este localizata in partea de jos a plaminilor, linga abdomen, se poate sa nu fie nici un fel de problema legata de respiratie - doar febra si dureri ale abdomenului. Cind pneumonia este cauzata de bacterii, copilul infectat se imbolnaveste relativ foarte repede, cu instalarea neasteptata a febrei ridicate si a respiratiei rapide neobisnuite. Cind pneumonia este cauzata de virusi, simptomele tind sa apara mult mai treptat si adesea sint mai putin severe decit atunci cind pneumonia este cauzata de bacterii. Respiratia grea ar putea sa fie mai obisnuita in pneumonia virala.
Unele tipuri de pneumonie cauzeaza simptome care dau explicatii importante despre microbul care cauzeaza boala. De exemplu, la copiii mai mari si la adolescenti pneumonia datorata micloplasmei (pneumonia ambulanta) este recunoscuta pentru cauzarea durerilor de git si de cap, pe linga simptomele obisnuite ale pneumoniei. La copiii mici, pneumonia datorata Chlamidiei poate cauza conjunctivita (inrosirea ochilor) cu doar o imbolnavire usoara si fara febra. In pneumonia datorata Pertussis (bacteria care provoaca tusea) copilul poate sa aiba reprize lungi de tuse, sa se invineteasca din cauza lipsei de aer sau sa scoata un sunet ca si cum ar tusi cind incearca sa respire.


Tipuri
Pneumonia lobara afecteaza una sau mai multe sectiuni (lobi) ale plaminilor. Pneumonia bronhica (sau bronhopneumonia) afecteaza parti ale ambilor plamini. Pneumonia bacteriana este cauzata de diferite bacterii, printre care cea mai cunoscuta este pneumonia pneumococica. Pneumonia virala este cauzata de diferiti virusi, aceasta fiind cauza a jumatate din totalul cazurilor de pneumonie. Pneumonia micoplasmica este cauzata de micoplasme, cei mai mici agenti vii ai bolilor umane, care au atit caracteristicile bacteriilor, cit si ale virusurilor, dar nu intra in nici una dintre aceste doua categorii. Acesti agenti cauzeaza in general o pneumonie usoara, foarte raspindita, care afecteaza toate categoriile de virsta. Alte pneumonii mai putin frecvente pot fi cauzate de inhalarea alimentelor, a lichidelor, a gazelor, a prafului sau de fungi.

Virusii sint contagiosi
Virusii, precum si bacteriile care cauzeaza pneumonia sint contagiosi si se gasesc de regula in fluidele din gura si din nasul unei persoane infectate. Boala poate fi raspindita prin tuse si stranut, prin intermediul paharelor sau canilor si a vaselor, si prin folosirea tesaturilor si a batistelor

Perioada de incubatie
Perioada de incubatie pentru pneumonie variaza, depinde de tipul de virus sau de bacterie care cauzeaza infectia. Citeva perioade de incubatie caracteristice sint: virusul respirator, 4-6 zile; gripa, 18-72 ore. Cu tratament, majoritatea tipurilor de pneumonie cauzate de bacterii pot fi vindecate in una-doua saptamini. Pneumonia virala poate dura mai mult. Pneumonia micoplasmala ar putea fi vindecata complet in 4-6 saptamini.

Tratamentul de acasaDaca doctorul a prescris antibiotice pentru pneumonia cauzata de bacterii a copilului dumneavoastra, dati-i medicamentele prescrise dupa cum spune si atita timp cit spune doctorul. Astfel, copilul dumneavoastra se va recupera mai repede si va micsora sansele ca infectia sa se raspindeasca printre ceilalti membri din casa. Incurajati-va copilul sa bea lichide, in special cind are febra. Intrebati-va doctorul inainte sa folositi vreun medicament pentru tratarea tusei copilului, o data ce stapinirea bolii opreste eliberarea mucozitatii plaminilor, iar aceasta nu poate fi de ajutor in toate cazurile de pneumonie. Daca copilul are dureri ale pieptului, incercati o perna incalzitoare sau comprese calde in zona pieptului. Luati temperatura copilului cel putin o data in fiecare dimineata si anuntati doctorul daca ajunge la o temperatura de 38,9 grade Celsius. Verificati buzele si unghiile copilului pentru a va asigura ca sint trandafirii si roze, nu albastrii sau gri - semn ca plaminii copilului nu obtin oxigen suficient.

Care sint tratamentele conventionale
Doctorii pun de obicei diagnosticul pneumoniei dupa o examinare fizica a copilului, si posibil o radiografie la piept, teste ale singelui, si citeodata cultivarea bacteriilor mucozitatii produse de tuse. In majoritatea cazurilor, pneumonia poate fi tratata cu antibiotice pe care puteti sa i le dati sa le inghita acasa. Tipul de antibiotic folosit depinde de tipul de pneumonie. Copiii mici pot fi spitalizati daca pneumonia lor este cauzata de Pertussis (bacteria care provoaca tusea) sau alta pneumonie cauzata de bacterii, sau daca exista o infectie a plaminilor care s-ar fi putut raspindi in singe.
Copiii pot fi internati daca au boli cronice, boli care pot afecta sistemul imunitar; daca vomita atit de mult incit nu pot lua medicamente pe cale bucala; daca au probleme cu respiratia; daca au pneumonie recurenta sau daca pielea lor are o culoare care arata ca ei nu obtin oxigen suficient.

Cum tratam pneumonia? Specialistul va pune diagnosticul pe baza antecedentelor medicale ale bolnavului, a radiografiei toracice, analizelor de sange si examenului clinic. Eficienta tratamentului este influentata si de varsta, diagnosticarea precoce, natura infectiei, starea de sanatate a persoanei. De obicei, medicul recomanda antibiotice pentru o perioada de 7-21 de zile, in functie de agentul patogen si de severitatea afectiunii. In cazurile grave, antibioticele vor fi administrate intravenos in primele zile, pana cand se constata ameliorarea simptomelor. In cazul pneumoniei bacteriene, dupa inceperea tratamentului, febra cedeaza in una-doua zile, iar celelalte simptome se amelioreaza. In afara de preparatele farmaceutice, sunt necesare si alte masuri terapeutice: regim dietetic, medicamente care sa combata sdurerile de piept, febra, tusea, uneori fiind nevoie si de oxigenoterapie. Foarte important! Tratamentul trebuie urmat cu strictete, pe perioada stabilita de medic, chiar daca simptomele au disparut, deoarece exista adeseori riscul unei recaderi, care poate fi mai grava decat boala in sine. Putem preveni boala? Prevenirea pneumoniilor devine din ce in ce mai importanta, tinand cont de agresivitatea acestor afectiuni. Atentie, vaccinul antipneumococic nu poate fi administrat femeilor insarcinate, celor care alapteaza si copiilor mai mici de doi ani. O prima masura de prevenire a celorlalte tipuri de pneumonii este tratarea oricarei infectii a cailor respiratorii care nu se amelioreaza in cateva zile. Medicul iti poate recomanda medicamente pentru combaterea febrei, tusei si durerii, precum si antiseptice locale (picaturi de nas, gargara etc.). Importanta este si hidratarea, asa ca bea cat mai multe lichide: apa, ceaiuri, sucuri naturale de fructe, supe. De asemenea, trebuie evitat contactul cu persoanele care sufera de o infectie a cailor respiratorii (gripa, guturai) sau de varicela ori rujeola. Dobandirea acestor infectii reprezinta un factor de risc pentru pneumonie, ca si fumatul, de altfel. Daca ai simptome de pneumonie: * Consulta fara intarziere medicul. Un diagnostic si un tratament precoce ajuta la o mai rapida vindecare. * Respecta cu strictete recomandarile. Boala se poate prelungi una-doua saptamani, asa ca urmeaza tratamentul chiar daca simptomele s-au ameliorat sau au disparut. *Un rol important in vindecare il joaca si odihna. *Ceaiurile de plante pot constitui un foarte eficient tratament adjuvant, care grabeste vindecarea si impiedica recidiva. In perioada de tratament, dar si in cea de convalescenta se recomanda consumul a doua-trei cani pe zi cu infuzii de salvie, catina alba, maces, ienupar, scai-vanat, patlagina scorus de munte. De asemenea, se administreaza si Echinacea, sub forma de tinctura sau capsule.


Incidenta pneumoniilor
Anual se inregistreaza 3 pana la 5 milioane de decese datorita pneumoniei. In Europa de vest, pneumonia ocupa locul I intre cele mai frecvente cauze de deces de etiologie infectioasa.
Grupele de risc sunt reprezentate de persoanele cu imunodepresie, persoanele in varsta si copiii mici. Se estimeaza ca 5% din totalul persoanelor internate in spital sufera de pneumonie. Aproximativ 1 pana la 5% din bolnavi au contractat boala prin manevre iatrogene (tehnici medicale).
S-a constatat ca varful de incidenta este atins mai ales de pneumoniile virale si cele produse de pneumococi in lunile reci ale anului.

surse:

www.copilul.ro/pediatrie/boli-contagioase/Pneumonia


www.revistafelicia.ro/cum_scapi_de_pneumonie.html


www.romedic.ro/pneumonia

mai cititi si www.netmedic.ro/Pneumonia_la_copii








12 comentarii:

  1. Dupa o raceala care am tratat-o cu siropul Prospan pe baza de iedera si recomandat de medic pentru tusa, am ramas cu nasul care curge si parca nu trece. Credeti ca ar trebui sa merg la un control sau mai pot astepta cateva zile? sper sa scap si iarna aceasta fara complicatii. Multa sanatate tuturor! Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prospanul este pt tuse uscata, iritativa. Daca este pneumonie, nu este indicat. La pneumonie trebuie un sirop care sa elimine mucozitatile, nu sa le opreasca sa ramana in plamani.

      Ștergere
  2. cel mai bine este sa prevenim si sa nu ajungem la pneumonie. Este indicat aerisirea camerei si umidifcatorul pornit pe timpul noptii. Eu folosesc siropul Prospan la recomandarea medicului si fac cu el si inhalatii. Mai beau si ceaiul de ghimbir. Florica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar cand copilul merge la gradinita, scoala ori stranuta/tuseste cineva cu penumonile in RATB, cum se poate preveni?

      Ștergere
  3. Eu am fost diagnosticata acu patru zile,ca am pneomonie.ulterior am avut pe nepotelul de un an în,grija cica 3,4 ore pe zi!!..credeți că nepotelul meu a fost contagiat??..menționează,ca sufăr de asm bronșic si tușesc foarte des ,tuse seaca am.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Nu sunt doctor, insa ar fi cel mai bine ca un doctor sa vada copilul cat mai curand.

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pneumonia se transmite prin aer??

    RăspundețiȘtergere
  6. Pneumonia se transmite la fel ca si viroza respiratorie/ gripa si raceala,adica prin intermediul strănutului,tusei si a oricarui obiect care a venit in contact cu secretiile purtătoare de agentul patogen.

    RăspundețiȘtergere
  7. vaccinul antipneumococic se poate administra incepand cu varsta de 2 luni nu doi ani. in functie de varsta cand se incepe administrarea sunt scheme diferite de administrare, 4, 3, 2 sau o doza. dupa doi ani Prevenar 13 se administreaza in doza unica, Synflorix in doua doze. sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am pneumonie acută și astm bronșic,ar trebui să port mască în casă,ca să nu sr ia pe copil.Adica pneumonia e contagioasa,pentru ca doctorul mi-a zis că nu e nevoie să port masca,ca nu se ia.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere