30 nov. 2010

Menţineţi concediul maternal la doi ani!

Copiii au nevoie de un părinte lângă ei, în primii ani de viaţă. Reducerea concediului maternal de la doi ani la un an va influenţa negativ dezvoltarea copilului, susţine psihologul Mirela Zivari. Copilul rămâne fără şansa de a se dezvolta armonios, dacă mamele revin la muncă după un an de concediu maternal.

In ciuda acestor lucruri, Biroul Permanent Naţional al PDL l-a mandatat pe ministrul Muncii Ioan Botiş să implementeze reducerea duratei de acordare a indemnizaţiei pentru mame de la 24 la 12 luni, urmând ca după un an mamele care se reîntorc la muncă să primească încă 500 de lei lunar pe o durată de 12 luni. Compensaţia de 500 de lei, oferită de guvern mamelor pentru a reveni la muncă nu este suficienţă pentru plata unei bone. În plus, nu există un sistem de creşe bine pus la punct în România. Ba, au ramas functionale doar un sfert dintre ele. Daca in 1990 erau 840 de crese, in 2007 mai existau 272 cu un numar de 13135 de paturi, in conditiile in care numarul total al copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani era de 855339, la 1 iulie 2007.

Puteti vedea si care sunt cele trei variante de lucru pt schimbarea legii

REALITATEA.NET te invită să semnezi petiţia prin care sa cerem ca durata concediul maternal să rămână de doi ani.

Dar stati linistiti, nu e lucrurl chiar atat de negru, exista si un aspect bun: bebelusii vor vedea de mici ce inseamna sa muncesti: http://undemergituvantule.wordpress.com/2010/12/03/exista-si-ceva-bun-in-reducerea-concediului-maternal/

surse: Realitatea TV si Statul ar putea infiinta centre speciale de ingrijire a copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani


22 nov. 2010

Indemnizatia si concediu pentru cresterea copilului

Inteleg ca suntem in criza, ca statul tre sa stranga curea si inteleg si ca sunt mame care tot nasc, fara sa fi lucrat vreodata. Dar eu nu as neindreptati pe toata lumea din cauza asta. In conditiile in care studiile au concluzionat ca cel mai benefic pt un echilibru psihic si afectiv al copilului este sa stea cu un parinte pana la 3 ani, nu sunt de acord cu diminuarea perioadei de concediu pt cresterea copilului. Eu sunt de acord sa se ofere min 600 ron pt prima nastere, dar de la a doua nastere as lua in calcul daca femeia respectiva a lucrat activ min3-5 ani. Social luand-o, cum te apuci sa mai nasti o data, daca tu nu ai muncit niciodata? Cu ce cresti copii din prima nastere si cu ce-i ve creste pe ceilalti? Doar sa-i faci pt bani si sa-i pui la cersit?

Decat sa dau indemnizatie de crestere 85% din venitul din ultimul an, minim 600 ron, pentru orice femeie, indiferent de al catelea copil al sau este, eu as face in felul urmator:

1. As da 85%, min 600 ron pentru primul copil (prima nastere).
2. De la al doilea copil (a doua nastere), deja incep sa bag in ecuatie daca femeia respectiva a lucrat vreodata, de exemplu sa aiba min 3 sau chiar 5 ani de munca activa. Daca nu are, atunci nu-i dau nimic, doar alocatia copilului, care si aceasta trebuie calculata de realul de nevoi ale copilului, min macare speciala, vaccinuri, pampersi, uniforma, manuale etc si in functie de varsta lui.
3. De la al treilea copil (in viata), pe langa ecuatia de la punctul 2. incep sa scad usor indemnizatia la 60-75 %, si de la al patrulea la 50%.

Concediul pentru cresterea copilului l-as lasa la 2 ani, avand in vedere ca un copil are nevoie de fapt de 3 ani de stat in permanenta cu un parinte pentru un echilibru psihic si afectiv armonios. Daca nu as mari termenul la 3 ani, macar de la 2 la 3 ani as da posibilitatea mamei sa lucreze pe aceiasi bani cu jumatate de norma.

Stimulentul de 400 ron pentru intoarcerea la munca, inainte de sfarsitul concediului, nu mi se pare echitabil. El ar trebui sa fie proportional cu veniturile realizate de mama, sa zicem un min de 30%.
Vedeti si mentineti concediul maternal la doi ani unde gasiti petitia deschisa de Realitatea TV

20 nov. 2010

Mediul ambiental al copilasului

Puiutul de om are temperatura corpului setata la fel cu a noastra, in ciuda faptului ca noi avem tendinta sa credem ca el este mai friguros. Pediatria, ca si multe alte stiinte, s-a dezvoltat in decursul timpului si a scos la iveala ca temperatura optima a bebelusului sau al copilului mic este intre 18 si 22 grade Celsius, in Romania se mai accepta si un maxim de 24 de grade.
Un alt aspect, de care insa se vorbeste mai putin la noi, este cel al umiditatii. Sugarul a petrecut 9 luni in lichid, astfel ca el are nevoie la inceput de o umiditate mai ridicata. Daca pentru un adult aceasta trebuie sa fie intre 40 si 70%, bebelusul are nevoie de o umiditate de 50-60%. De aceea comercianti de produse destinate ingrijirii odraslei noastre au si o gama variata de umidificatoare.
Atat aerul conditionat cat si calorifele au ca efect secundar si scaderea umiditatii, care cu timpul, poate provoca diverse disfunctii ale aparatului respiratoriu, daca este prea mica sau prea mare, putand duce chiar si la astm.
Inainte de a lua vreo masura, primul lucru necesar este acela de a procura un higrometru certificat, si nu unul cumparat de la hipermarket, care au o rata de eroare foarte mare.
Sugarul, in primele luni de viata nu cunosc rasfatul, deci ei nu plang de alintat. Ei plang de foame si de ambient: prea cald/frig sau ii incomodeaza pampers-ul (exceptand bineinteteles colicii sau alte dureri interioare)

In ciuda faptului ca in toate studiile de specialitate se specifica temperatura optima intre 18-22/24 C , sunt totusi mamici care nu iau in consideratie. Ba chiar, vorbesc afara una alteia ca nu pot lasa temperatura sub 27 de grade, de teama unei raceli, desi copilul transpira, nu doar la ceafa, ci pe tot capul. Din cauza transpiratiei, bebelusul si copilul mic fac si dermatita atopica.

Am mai vazut, de asemenea si mamici care ele stau imbracate in casa in maieu, iar bebelusul imbracat cu tricou si costumas sau invelit cu paturica. Copilul mic suporta mai bine frigul decat caldura, infofolirea excesiva a fost gasita ca fiind unul dintre motivele deceselor sugarilor ("Mama si copilul" de Capraru).

Copilasul se imbraca ca si noi, el nu este diferit. Singurul lucru de care trebuie sa tinem cont, mai ales in aceasta perioada, este ca daca el sta mult pe jos, acolo poate fi curent, si intr-adevar, eu ii dau uneori o bluzita cu maneca lunga.