Dupa cum stim, pestele contine o multumime de vitamine necesare atat corpului uman, cat mai ales dezvoltarii bebelusului. Contine proteine, fosfor, iod, vitamine din grupa B-urilor, vitaminele A, D, omega 3. Daca un om ar trebui sa consume in dieta sa de 2-3 ori pe saptamana peste, nici bebelusul nu are o dieta prea indepartata din acest punct de vedere.
In dieta fetitei mele am introdus pestele la 8 luni (dupa indicatiile doctorului), desi am gasit intr-un articol scris ca se poate incepe de la 6 luni, odata cu carnea. Acum fiecare mamica decide cum considera mai bine pt bebe al sau ;)
E bine de inceput cu pestii slabi, in principiu de apa dulce, care contin numai 0,5-2% lipide. Pana la doi ani este indicat: pastrav, salau, cod, merluciu.
Dupa 2 pana la 5 ani este indicat biban, stiuca, scrumbrie si pestele semigras (macrou, calcan).
Dupa 5 ani: peste gras hering, sardele, somn, ton.
Dupa 5 ani: peste gras hering, sardele, somn, ton.
Eu una am cautat in principiu peste proaspat de la pescarii. E intr-adevar un chin cu scosul oaselor, dar pentru fetita mea merita efortul. Uneori am mai incercat si pestele preparat din borcanasele speciale pentru bebe, de la Hipp pana la Humana si Nestle. Dar cel mai bine a mancat cel facut de mine. Fiert intre 5 si 15 minute, pentru a nu-si pierde vitaminele. Dupa ce l-am luat la mana si eu si sotul, uneori il mai trecem si prin blender, si daca il dau cu biberonul, oasele scapate raman in orificiul tetinei.
Nu dati PANGASIUS bebelusulilor. De fapt nu e recomandat pentru nimeni sa-l consume. Are un nivel inalt de toxicitate si bacterii. Cresc in zone cu mare toxicitate. http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/